Ajankohtaista

Tätä sivua ei enää päivitetä.
Siirry uusille sivuille tästä linkistä.

Voit tilata Lukivauva-hankkeen ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi klikkaamalla oikeassa alakulmassa olevaa ”Seuraa”-painiketta.

Maaliskuu 2019

Puheäänteiden käsittely aivoissa on erilaista, jos vastasyntyneillä on perinnöllinen lukihäiriöriski

Lukivauva-hankkeen ensimmäiset tulokset: lukivaikeusriski näkyy jo vastasyntyneen vauvan aivoissa. Tulostemme mukaan perinnöllinen lukivaikeusriski muovaa aivojen kielellisiä valmiuksia ja se näkyy vauvojen aivojen toiminnassa. Jo vastasyntyneenä lukivaikeusriskissä olevien vauvojen aivot erottelevat puheäänteitä eri tavalla, kuin jos vauvojen suvussa ei ole lukivaikeutta. Lue lisää.

Tammikuu 2019

lukivauva-0040Uudet tuulet puhaltavat – Lukivauva-hanke on lopulta muuttanut Meilahteen!
Syksy oli muuton takia Lukivauva-tiimille kiireistä aikaa, mutta nyt koko joukkio on asettunut uusiin tiloihin ja arki alkaa pikkuhiljaa rullaamaan eteenpäin.  Lue lisää.

lastentiedekysymyksetliveLasten tiedekysymykset LIVEssä Teija Kujala vastaamassa lasten kysymyksiin
Torstaina 31.1.2019 klo 17 Helsingin Sanomien suosikkipalsta Lasten tiedekysymykset saapuu yleisön eteen. Muiden tutkijoiden ohella lasten kysymyksiin on vastaamassa Lukivauva-hankkeen johtaja, professori Teija Kujala.  Lue lisää.

Lokakuu 2018

MaariaOonaUudet tutkimusavustajat Maaria ja Oona esittäytyvät
Lukivauva-tiimi on jälleen kasvanut kahden tutkimusavustajan verran! Maaria ja Oona ovat molemmat psykologian maisterivaiheen opiskelijoita ja heihin voi törmätä 2-vuotiaiden mittauksissa. Lue lisää.

Elokuu 2018

HY-Ari-Aalto

Lukivauva-hankkeen Helsingin mittauspiste muuttaa
Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö muuttaa syksyn aikana Kruununhaasta Meilahteen ja tämä vaikuttaa mittausten tekemiseen, sillä Lukivauva-hankkeen käyttämät laboratoriot muuttavat myös. Lue lisää.

https://drwf0qz3mg8ct.cloudfront.net/wp-content/uploads/s3/2018/08/15151357/aukeama_valmis_crop-920x584.jpgTeija Kujala Anna-lehden juhlanumeron kannessa
Anna-lehden juhlanumeron kannessa poseeraa 10 vaikutusvaltaista naista ja yksi heistä on Lukivauva-hankkeen johtaja Teija Kujala. Lue lisää.

Kesäkuu 2018

Heidi&ElisaUudet 2-vuotiaiden tutkijat esittäytyvät!
Lukivauva-hankkeen pienten tieteentekijöiden 2-vuotistutkimuksia on tehty pian jo vuoden ajan. Nyt esittelemme syksyllä 2-vuotistutkimuksia tekevät uudet tutkimusavustajamme Heidin ja Elisan! Lue esittelyt.

Joulukuu 2017

Hyvää Joulua!Voiko lukivaikeuden riskin nähdä jo vauvana? Kuulumisia Lukivauva-hankkeesta
Vuosi 2017 on ollut tapahtumarikas. Loputkin noin 200 vastasyntyneestä vauvasta ovat aloittaneet tutkimuksessa, ja ensimmäiset 2,5 vuoden ikään ehtineet lapset on kutsuttu uuteen aivosähkökäyrätutkimukseen ja kielellisen kehityksen seurantaan. Vastasyntyneiden vauvojen aivot ovat jo paljastaneet meille ensimmäisiä tutkimustuloksia, joita lähetämme pian arvioitaviksi kansainväliseen tiedejulkaisuun. Lue lisää.

Marraskuu 2017

© CBRU/HYLukivauva-hanke Helsingin yliopiston lukivaikeus-symposiumissa
Helsingin yliopistolla järjestetään tänä perjantaina lukivaikeuteen ja kielen kehitykseen keskittyvä symposium ”Dyslexia, brain, and cognition – current questions”, jota myös Lukivauva-hankkeen tutkijat ovat olleet toteuttamassa. Lue lisää.

Lokakuu 2017

luksitkoLukivauva-hanke LukSitko-lehdessä
Erilaisten oppijoiden liiton julkaisemassa LukSitko-lehdessä ilmestyi myös artikkeli Lukivauva-tutkimuksesta! LukSitko on moniammatillinen aikakauslehti oppimisvaikeuksista ja se ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Lue lisää.

Elokuu 2017

pupu_evaatPienen lapsen kielellisessä tutkimuksessa leikitään ja lorutellaan
Lukivauva-seurantatutkimus on edennyt vaiheeseen, jossa perheiden pienet aivotutkijat pääsevät taas tekemään tiedettä!  2–3 vuoden iässä lapsille toteutetaan kaksi tutkimusta: kielellisten taitojen tutkimus sekä samanlainen aivosähkökäyrämittaus kuin vauvaiässäkin. Lue lisää.

Heinäkuu 2017

temperamenttiLukivauva-hanke yhteistyössä kansainvälisen temperamenttitutkimuksen kanssa
Lukivauva-hanke on aloittanut yhteistyön Global Temperament Projectin kanssa! Olemme lähiaikoina yhteydessä perheisiin heidän halukkuudestaan antaa tietoja myös tähän kansainväliseen tutkimushankkeeseen. Lue lisää.

Kesäkuu 2017

pelitOppi&ilo mukana Lukivauva-tutkimuksessa!
Pian alkaviin 2—3 –vuotiaiden mittauksiin osallistumisesta perheet saavat lahjaksi Oppi&ilo –tuotteita. Lue lisää.

Toukokuu 2017

Ainu_puputLukipupu esittelee 2–3 -vuotiaiden EEG-mittauksen
2–3 vuoden iässä lapsille toteutetaan samanlainen aivosähkökäyrämittaus kuin vauvaiässäkin. Ennen mittauksia perheet saavat infopaketin, jossa on myös lapselle oma, sadunomainen infokirje.  Lue lisää.

Huhtikuu 2017

200200 vauvaa mukana Lukivauva-tutkimuksessa!
Tutkimuksen ensimmäinen tavoite on saavutettu: Olemme mitanneet 200 vastasyntyneeltä vauvalta aivosähkökäyrät!  Lue lisää.

Maaliskuu 2017

rhondak-native-florida-folk-artist-89214Kansainvälinen aivoviikko
Ensi viikolla 13.–19.3. vietetään kansainvälistä aivoviikkoa! Yleisöluentojen ohessa on posterinäyttely, jossa voit kysellä myös Lukivauva-hankkeen kuulumisia! Lue lisää.

Helmikuu 2017

facebookJyväskylän tutkimusryhmän uudet Facebook-sivut
Tutkimus jatkuu Jyväskylässä samalla tavalla kuin syksylläkin ja kiinnostuneiden kannattaakin käydä tykkäämässä tutkimusryhmän Facebook-sivusta. Lue lisää.

yle-huotilainenYlen aamu-tv:ssä aivotutkija Minna Huotilainen kertoo aivojen huoltamisesta
Haastattelun tallenteen voi katsoa Yle Areenasta. Lue lisää.

Joulukuu 2016

pupuLukivauva-tiimi kasvaa
Lukivauva-hankkeen tutkimusryhmään on liittynyt uusi tohtorikoulutettava, Linda Lönnqvist. Lue Lindan esittely.

Marraskuu 2016

011_nimiPuolivuotiaan mittaus
Reipas Antti kävi puolivuotiaana toisessa Lukivauva-mittauksessaan ja tutkimusavustajamme Peter Palo-oja oli mukana kuvaamassa tapahtuman. Lue lisää.

Syyskuu 2016

oxford_streetKonferenssiterveiset Lontoosta
Lukivauva-tutkimus on edennyt vaiheeseen, jossa ensimmäisiä alustavia tuloksia on päästy esittelemään kansainväliselle tiedeyhteisölle. Tutkijatohtori Paula Virtala ja tohtorikoulutettava Anja Thiede osallistuivat elokuussa Lontoossa järjestettyyn kielen aivotutkimuksen konferenssiin. Lue lisää.

Elokuu 2016

IMG_7144_nimiJyväskylän mittauspisteen tilanne muuttuu 1.9.2016 alkaen
Syksyn 2016 aikana Jyväskylän yliopistolla jatketaan EEG-tutkimuksia, mutta 1.9.2016 alkaen Jyväskylässä osallistuneiden perheiden seurantatutkimus on kevennettyä. Lue lisää.

Heinäkuu 2016

juhakerehaastatteluTutkimusavustaja Iina Ala-Kurikka siirtyy muihin tehtäviin ja tutkimustiimi saa Sanna Talolasta uuden jäsenen!
Tutkimusryhmän ja osallistuvien perheiden välillä kontaktina toiminut tutkimusavustaja Iina Ala-Kurikka siirtyy 1.8.2016 muihin tehtäviin. Hänen työtehtäviään hoitaa elokuusta alkaen Sanna Talola. Lue lisää.

juhakerehaastatteluKesän medianäkyvyys
Paula Virtala kertoo Yle Kotimaan artikkelissa vauvojen oppimiskyvyistä ja siitä, miten niitä voi tutkia. Lisäksi Minna Huotilainen kertoo lukivaikeuteen liitetyistä eduista Ylen Aamu-tv:ssä. Lue lisää.

Kesäkuu 2016

juhakerehaastatteluLukivaikeuden perinnöllisyys
Lukivauva-tiimi haastatteli molekyyligenetiikan professori Juha Kereä lukivaikeuden perinnöllisyydestä. Videoidussa haastattelussa Kere kertoo, miten geenit vaikuttavat lukemistaitoihin ja miten lukivaikeuden perinnöllisyyttä tutkitaan. Lue lisää ja katso video.

SusannaJorvin EEG-mittaajan kesäsijainen esittelyssä
Jorvin sairaalan mittauspisteen tutkimushoitaja Tarja Ilkka jää pian kesälomalle. Sekä vastasyntyneiden että puolivuotiaiden mittaukset jatkuvat kuitenkin kuten ennenkin, sillä Tarjan kesäsijaisena toimii tutkimusavustaja Susanna Petäistö. Lue lisää.

HS10062016_2Professori Teija Kujala kertoo vauvojen aivotutkimuksesta Helsingin Sanomissa
Helsingin Sanomat kertoo 10.6.2016 Lukivauvan vastaavan tutkijan ja psykologian professori Teija Kujalan tutkijaurasta. Lue lisää.

YLE Radio Suomen Aivosarja kurkistaa aivojen maailmaan
Tulevassa Ajantasan Aivosarjassa haastatellaan Lukivauva-tutkijoita Paula Virtalaa ja Minna Huotilaista. Lue lisää.

Toukokuu 2016

ruuhkaSuomessa tehdään paljon tasokasta vauvojen aivotutkimusta – Helsingin yliopistossa käynnistyy uusi hanke!
Lukivauva-hankkeen lisäksi Helsingin yliopistossa on käynnissä myös Oppiva vauva -projekti. Lue lisää.

ruuhkaToukokuussa Jorvin tutkimuspisteellä luvassa ruuhkaa
Toukokuussa EEG-tutkimukseen Jorvin mittauspisteelle on luvassa ruuhkaa. Jorvin sairaalassa mitataan parhaillaan sekä vastasyntyneitä että puolivuotiaita vauvoja. Lue lisää.

Huhtikuu 2016

jkl1Mitä lukitestissä tapahtuu?
Lukivauva-tutkimuksessa tehdään lukitestauksia silloin, kun vanhemman lukivaikeudesta ei ole varmuutta tai edellisistä tutkimuksista on jo aikaa. Lue lisää.

Maaliskuu 2016

jkl1Kevään medianäkyvyys
Lukivauvan tutkijatohtori Paula Virtalaa haastateltiin Maaseudun Tulevaisuudessa 16.3.2016. Lue lisää.

Helmikuu 2016

jkl1Vauvoja tutkitaan nyt Jyväskylässä uusissa tiloissa
Helmikuun lopusta alkaen vauvoja tutkitaan Jyväskylässä upouusissa tiloissa. Lue lisää.

Aikuistutkimus etsii osallistujia
Lukivauva-hankkeen yhteydessä tutkitaan vauvojen lisäksi aikuisia. Lue lisää.

lukisynttäritLukivauvassa on mukana jo 100 vauvatieteilijää!
Tällä viikolla on syytä juhlaan! Lukivauva-hankkeen ensimmäiseen aivosähkökäyrämittaukseen on osallistunut jo 100 vastasyntynyttä, ja hankkeen ensimmäiset vauvatieteilijät viettävät yksivuotissynttäreitään. Lue lisää.

Luentotilaisuus Jyväskylässä 25.2.2016
Tervetuloa prof. Paavo Leppäsen ja tutkijatohtori Paula Virtalan avoimille luennoille lukivaikeuden tutkimuksesta vastasyntyneillä! Lue lisää.

Tammikuu 2016

FB-f-Logo__blue_58Lukivauva löytyy nyt Facebookista
Lukivauva-hanke on löytänyt tiensä sosiaaliseen mediaan. Lue lisää.

Lapsen maailmaTammikuun medianäkyvyys
Lastensuojelun keskusliiton Lapsen maailma-lehden numerossa 1/2016 kerrottiin Lukivauva-hankkeesta ja vastasyntyneiden EEG-tutkimuksesta. Lue lisää.

Joulukuu 2015

lukivauva_joulukortti_logo2Hyvää joulua!
Lukivauva-tiimi haluaa toivottaa perheilleen ja muille tukijoilleen lämmintä joulua sekä iloista uutta vuotta 2016! Lue lisää.

untitledTET-harjoittelijan terveiset
Olen Elle ja tulen Haukilahden yläkoulun yhdeksänneltä luokalta. Suoritin TET-harjoitteluni Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksella, mikä oli hieno kokemus, sillä haluan itse myöhemmin lukemaan psykologiaa yliopistoon. Lue lisää.

Marraskuu 2015

stock_babyRuuhkaa Jorvin sairaalan tutkimuspisteellä
Marras-joulukuun aikana EEG-tutkimukseen Jorvin sairaalaan on luvassa ruuhkaa. Lue lisää.

SurkkariMarraskuun medianäkyvyys
Lukivauva-hanke on ollut marraskuussa näkyvillä Kemissä tutkijatohtori Paula Virtalan luennolla ja Suur-Jyväskylän Lehdessä. Lue lisää.

Lokakuu 2015

puoliseitsemanLukivauva YLEn Puoli seitsemän -ohjelmassa!
YLE Puoli seitsemän saapui Jorvin sairaalaan seuraamaan Lukivauva-projektiin tehtävää EEG-tutkimusta eli aivosähkökäyrämittausta. Lue lisää.

bookEurooppalainen dysleksiaviikko 5-11.10.2015
Maanantaina 5.10.2015 alkaa eurooppalainen dysleksiaviikko, jonka aikana eri lukijärjestöt järjestävät oppimisvaikeuksiin liittyviä tapahtumia. Myös Lukivauva-hanke osallistuu dysleksiaviikon tapahtumiin. Lue lisää.

Syyskuu 2015

Alkusyksyn medianäkyvyys
Lukivauva on jälleen ollut näkyvillä mediassa! Lue lisää.

Lukivauva-tutkimus käynnistyy nyt myös Jyväskylässä!
Lukivauva-hankkeen mittauksia tehdään syksystä lähtien myös Jyväskylässä. Lue lisää.

Kesäkuu 2015

Tutkimustiimin kesäterveiset
Lukivauva-tutkimuksen työryhmä haluaa toivottaa kaikille osallistuville perheille ja tukijoilleen lämmintä ja iloista kesää! Lue lisää.

Toukokuu 2015

EEG-mittaajan kesäsijainen esittelyssä
Vakituisen EEG-mittauksia tekevän tutkimushoitaja Tarja Ilkan viettäessä kesälomia häntä tuuraa lääketieteen kandidaatti Maria Keskinen. Lue lisää.

Ainu_puputAinun ensipuput ovat nyt mukana tutkimuksessa!
Ainu on lahjoittanut Lukivauva-hankkeelle jopa 200 ensipupua, joita jatkossa jaetaan kaikille hankkeeseen osallistuville perheille! Lue lisää.

Huhtikuu 2015

HS 27.4.2015Lukivauva-tutkimus mediassa
Lukivauva-tutkimus on huhtikuun viimeisellä viikolla hyvin näkyvissä kotimaisessa mediassa. Lue lisää.

Photo 12.4.2015 14.53.24Lapsimessujen tunnelmia
Lukivauva-hanke esittäytyi Lapsimessuilla Messukeskuksessa 10.-12.4.2015. Kolmipäiväisten messujen aikana tutkimustamme ja sen taustoja avattiin päivittäisillä luennoilla Odottajan olohuoneessa ja lisäksi omalla osastolla, jossa messukävijät pääsivät keskustelemaan hankkeen tutkijoiden kanssa. Lue lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s