Pienen lapsen kielellisessä tutkimuksessa leikitään ja lorutellaan

Lukivauva-seurantatutkimus on edennyt vaiheeseen, jossa perheiden pienet aivotutkijat pääsevät taas tekemään tiedettä!  2–3 vuoden iässä lapsille toteutetaan kaksi tutkimusta: kielellisten taitojen tutkimus sekä samanlainen aivosähkökäyrämittaus kuin vauvaiässäkin. Tutkijoiden toiveena on, että kaikki lapset osallistuisivat molemmille tutkimuskerroille.

pupu_evaat

Kielellisten taitojen tutkimuksessa 2–3 vuotiaat lapset tekevät leikkimielisiä tehtäviä yhdessä tutkijan kanssa. Tutkijana toimii väitöskirjantekijä ja puheterapeutti Linda Lönnqvist tai tutkimusavustaja ja psykologian opiskelija Anastasia Gallen. Lapsi pääsee tutkimuskerralla muun muassa leikkimään, loruttelemaan, tekemään palapelejä ja värittämään.  Tutkimus pyritään toteuttamaan niin, että vanhempi/hoitaja odottaa huoneen ulkopuolella. Mikäli vanhempi/hoitaja tulee mukaan tutkimushuoneeseen, hän pysyttelee taka-alalla, jotta lapsi tekisi tehtävät itsenäisesti, ilman aikuisen opastusta.  Tutkimus kestää kaiken kaikkiaan noin kaksi ja puoli tuntia. Lapsen ei kuitenkaan tarvitse tehdä tehtäviä koko aikaa, vaan pidämme taukoja, joiden aikana voi leikkiä ja syödä eväitä. Tutkimus toteutetaan lapsen ehdoilla ja hänen jaksamisensa mukaan.

pupu_varittaa

Tutkimuksen tarkoituksena on saada tärkeää ryhmätason tietoa siitä, mitä 2–3 -vuotiaat tavallisesti hallitsevat ja mitä he eivät vielä hallitse. Lukivauva-hanke selvittää, miten vauvana ja 2–3 -vuotiaana mitattu aivotoiminta sekä perintötekijät ovat yhteydessä lasten kielen oppimiseen. Näin voidaan ehkä tulevaisuudessa löytää keinoja tunnistaa jo varhain, millaiset lapset erityisesti hyötyisivät kielen kehityksen tukemisesta. Tietoa kerätään myös kaikesta siitä lapsen kielen oppimista edistävästä toiminnasta, mitä kotona, päivähoidossa ja harrastuksissa tehdään. Tutkimuksen tarkoituksena ei siis ole etsiä vaikeuksia, vaan lisätä ymmärrystä kielen kehityksestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä pikkulapsi-iässä.

linda_lukee

Perheet saavat halutessaan myös palautetta lapsen kielellisten taitojen tutkimuksesta. Palaute kertoo, mitkä ovat lapsen senhetkisen taitojen vahvuuksia, ja mitkä taidot ovat vielä kehittymässä.

pupu

Tervetuloa tutkimukseen! Lukipupu odottaa jo leikkikavereita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s