Lukivauva-hanke yhteistyössä kansainvälisen temperamenttitutkimuksen kanssa

temperamentti

Lukivauva-hanke on aloittanut yhteistyön Global Temperament Projectin kanssa! Olemme lähiaikoina yhteydessä perheisiin heidän halukkuudestaan antaa tietoja myös tähän kansainväliseen tutkimushankkeeseen. Osallistuminen on vapaaehtoista eikä se vaadi perheiltä muuta kuin suostumuksen allekirjoittamisen.

Lukivauva-tutkimuksessa perheet saavat lapsen käyttäytymistä koskevan Infant Behaviour Questionnaire (IBQ) -kyselyn täytettäväksi lapsen ollessa puolen vuoden ikäinen. Kyselyssä vanhemmat arvioivat, kuinka usein lapsi käyttäytyy erilaisin tavoin, ja näiden vastausten perusteella voidaan arvioida lapsen temperamenttipiirteitä. Temperamentiksi kutsutaan joukkoa erilaisia synnynnäisiä taipumuksia, jotka kuvaavat lapsen käyttäytymistyyliä, tapaa reagoida ulkoisen maailman tapahtumiin ja ihmisiin.

Temperamenttipiirteet ovat näkyvissä jo lapsena, ja myöhemmin elämässä kokemukset ja elämäntapahtumat vaikuttavat siihen, minkälainen persoonallisuus näistä taipumuksista muotoutuu. Erilaiset temperamenttipiirteet eivät ole itsessään hyviä tai huonoja — ne ovat lapsen yksilöllisyyden biologinen perusta.

IBQ-kysely on käytössä temperamenttitutkimuksessa ympäri maailman. Global Temperament Projectin tarkoituksena onkin yhdistellä kyselyllä kerättyjä tietoja eri maista, jotta saadaan kuvaa temperamentin kehityksestä ja voidaan tutkia esimerkiksi kulttuurienvälisiä eroja varhaisessa temperamentissa.

Kiitos kaikille perheille, jotka osallistuvat yhteistyöhankkeeseen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s