YLE Radio Suomen Aivosarja kurkistaa aivojen maailmaan

radio

”Tutin imemistahtia voidaan pitää mittarina sille mitä vauva pitää uutena tai kiinnostavana”, kertoo tutkijatohtori Paula Virtala.

“Jos entinen minä kävelisi kadulla vastaan, en tunnistaisi häntä”, kertoo kaksi aivoinfarktia sairastanut, uudelleen puhumaan ja kävelemään opetellut Esa Karjalainen.

Ajantasan Aivosarjassa kurkistetaan aivojen maailmaan. Aivosarjassa selviää miten aivomme reagoivat eri ympäristöihin, miten musiikki meihin vaikuttaa, mitä aivot tekevät silloin kun ihminen nukkuu? Millaisia haasteita työelämän vaatimukset asettavat aivoillemme? Miksi luennoilla kannattaa piirtää tai kokoukset kävellä? Miten vastasyntynyt tunnistaa oman äidinkielen muiden kielten joukosta? Millaista elämä on aivoinfarktien jälkeen?

Kaupunkiympäristö nostaa stressitasoja

Kaupunkilaisten ja maalla asuvien ihmisten aivot ovat myös erilaiset. Stress free area -konseptin kehittäjän Margit Sjöroos haluaa suunnittelun avulla vähentää negatiivisten aistiärsykkeiden määrää. Sjöroosin kehittämän konseptin mukaan on suunniteltu muun muassa päiväkoti, kouluja ja työtiloja. ”Kaupunkilaisten mantelitumake on ylikuormittunut. On enemmän ahdistusta, masennusta, skitsofreniaa, ja aggressiokäyttäytymistä”, sanoo Margit Sjöroos.

Musiikki on ensimmäinen kielemme

”Musiikki vaikuttaa meidän fysiologiseen tilaamme”, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen Turun yliopistosta. Huotilaisen mukaan voidaan sanoa, että musiikki on ensimmäinen kielemme. Miten musiikki vaikuttaa meihin? Millaiset ovat muusikon aivot verrattuna muiden aivoihin?

Unettomuus monen sairauden takana

Unen aikana aivot tekevät asioita, joita ne eivät voi tehdä valveilla. Monien kroonisten sairauksien iso riskitekijä on unettomuus, sanoo neurobiologi Henna-Kaisa Wigren Helsingin yliopistosta. Leeni Peltonen kärsi pitkään unettomuudesta ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan. ”Tuntui kuin aivoissa olisi hiekkaa”, Peltonen kuvailee kokemuksiaan unettomuudesta.

Kädet vaikuttavat ajatteluumme

Työelämän muutokset aiheuttavat haasteita myös aivoterveyden kannalta. Yksi tärkeimmistä taidoista on osata pitää itsestään huolta. ”Käsillä on tärkeä rooli ajattelussamme”, kertoo neurologi Kiti Müller. Nokialla työskentelevä Müller kertoo, että työpaikalla kokoustetaan kävellen ja piirretään tauluille.

Vastasyntynyt erottaa äidinkielensä muiden kielten joukosta

”Tutin imemisrytmiä voidaan pitää mittarina sille, mitä vauva pitää uutena tai kiinnostavana”, kertoo tutkijatohtori Paula Virtala. Esimerkiksi vastasyntyneillä on valmiuksia erottaa oma äidinkielensä muiden kielten joukosta. Tutkijatohtori Paula Virtala kertoo vauvojen aivotutkimuksesta ja Lukivauva-hankkeesta.

Käsityöt aktivoivat aivoja

Käsityöt aktivoivat monipuolisesti eri osa-alueita aivoista ja niillä on ihmisen
hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen. Lapsille on erityisen tärkeää päästä tekemään asioita käsin. Voiko käsitöitä tekemällä ennaltaehkäistä aivo- ja muistisairauksien puhkeamisen?

Aivoinfarktit muuttivat elämän

Joka päivä Suomessa sairastuu 68 ihmistä aivoverenkiertohäiriöön. Miten omilla elintavoilla voi yrittää ennaltaehkäistä aivosairauksia? Neurologian professori Risto O. Roine kertoo aivoverenkiertohäiriöiden syistä. Oululainen Esa Karjalainen on sairastanut kaksi aivoinfarktia. “Jos entinen minä kävelisi kadulla vastaan, en tunnistaisi häntä”, sanoo Esa Karjalainen.

 

Aivosarjan jaksoja on nyt kuunneltavissa Yle Areenassa! Jaksot lähetetään myös Radio Suomen Ajantasa-lähetyksissä heinäkuun aikana klo 10.

Sosiaalisessa mediassa Aivosarjasta voi keskustella seuraavilla tunnisteilla #Aivosarja #Brain #Ajantasa @radiosuomi

Yhteystiedot:
Toimittaja, Satu Kivelä puh: 0400-600 419
satu.kivela@yle.fi
Twitter:@KivelaSatu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s