Suomessa tehdään paljon tasokasta vauvojen aivotutkimusta – Helsingin yliopistossa käynnistyy uusi hanke!

Lukivauva-hankkeen lisäksi Helsingin yliopistossa on käynnissä myös Oppiva vauva -projekti. Toisin kuin Lukivauva-tutkimus, Oppiva vauva ei keskity lukivaikeuteen, vaan tutkii vastasyntyneiden oppimiskyvyn yhteyttä kielen kehitykseen ja kielen kehityksen hermostollista taustaa laajemmin. Oppiva vauva -hankkeen tavoitteena on, että kielen ja kommunikaation kehitykseen liittyvät mahdolliset vaikeudet osattaisiin tunnistaa jatkossa mahdollisimman varhain.

Oppiva vauva -tutkimus kutsuu mukaan vapaaehtoiseksi perheitä, joihin syntyy lapsia vuosina 2016-2017 ja jotka pääsevät mitattaviksi Jorvin sairaalaan Espooseen. Mukaan toivotaan täysiaikaisena ja yli 2500 g painoisena syntyneitä lapsia suomenkielisistä perheistä, joissa ei ole lukivaikeutta tai kielellisen kehityksen pulmia.

Tutkimukseen kuuluu kaksi EEG-mittausta: toinen vastasyntyneenä ja toinen noin 8-12 kk ikäisenä. Lisäksi kielellisen kehityksen seuranta tapahtuu 8-12 kk:n iässä ja 2-3 vuoden iässä kotiin lähetettävällä kyselylomakkeella. Mitään muita kotitehtäviä tutkimukseen ei kuulu. Näin ollen se vie hieman vähemmän osallistujiensa aikaa kuin Lukivauva-tutkimus.

Lukivauva-hankkeessa on mukana jo 125 perhettä ja uusien perheiden rekrytointi saatetaan päätökseen noin vuoden 2016 loppuun mennessä. Oppiva vauva -projekti on puolestaan vasta aluillaan, ja mukaan mahtuvat myös keväällä 2017 syntyvät vauvat.

Osallistumisenne on erittäin tärkeää, sillä tutkimuksen myötä lasten kielen kehitystä voidaan mahdollisesti tukea tehokkaammin ja aikaisemmin kuin nykyään. Tämä auttaisi erityisesti lapsia, joiden kielen kehitys on viivästynyt tai vaikeutunut. Lisäksi osallistujat saavat muun muassa:
• ”EEG-diplomin”, jossa on kuva osallistuvan lapsen aivosähkökäyrästä
• Palautetta osallistuvan kielellisistä kyvyistä n. 2 vuoden iässä

Jos kiinnostuitte, lisätietoja ja ilmoittautuminen löytyy osoitteessa: oppivavauva.net. Kysymykset voi osoittaa tohtorikoulutettava Emma Suppaselle (email: emma.suppanen@helsinki.fi, puh: 050-4485796).

Vauvan unitutkimus04
© Veikko Somerpuro
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s