Lapsimessujen tunnelmia

Photo 12.4.2015 14.53.24Lukivauva-hanke esittäytyi Lapsimessuilla Messukeskuksessa 10.-12.4.2015. Kolmipäiväisten messujen aikana tutkimustamme ja sen taustoja avattiin päivittäisillä luennoilla Odottajan olohuoneessa ja lisäksi omalla osastolla, jossa messukävijät pääsivät keskustelemaan hankkeen tutkijoiden kanssa. Samalla osastolla esittäytyivät myös Lastenlinnan BABA-keskuksen vauva-aivotutkijat sekä vastasyntyneiden tehohoito-osaston työntekijät. BABA-keskus esitteli mm. vauvojen näköjärjestelmän tutkimusta, jota tehdään silmänliikekameran avulla. Etenkin lapsikävijöille kiinnostava oli vastasyntyneiden tehohoito-osaston aito keskoskaappi, jossa nukkuva nukkevauva oli 1,5-kiloisen keskosvauvan kokoinen.

Lukivauva-hanke kiinnosti kuitenkin monia kävijöitä aivan erityisesti. Moni opetuksen tai kasvatuksen parissa työskentelevä tai lähipiirissään oppimisvaikeuksiin törmännyt tuli keskustelemaan ja kyselemään. Moni kävijä kertoi omasta kivikkoisesta koulutiestään lukihäiriön kanssa. Pienten lasten lukihäiriöisillä vanhemmilla oli huolta tai epäilys oman lapsen oppimis- tai tarkkaavuushäiriöstä.

Lukihäiriö onkin vahvasti perinnöllinen. Isän tai äidin lukihäiriö nostaa syntyvän lapsen lukihäiriöriskin noin 50 prosenttiin. Samassa kimpussa lukihäiriön kanssa esiintyvät usein tarkkaavuuspulmat, laskutaidon vaikeudet ja kielellisen kehityksen viivästymät. Perinnöllisen riskin tiedostaminen on hyödyllistä, mutta murehtimiseen se ei anna aihetta. Suuri osa lukihäiriöisten lapsista jää itse diagnoosia vaille. Lukemis- ja kirjoittamistaidot ovat lisäksi jatkumo: kun toisilla oireet ovat huomattavia, toisilla ne jäävät niin lieviksi, että niitä tuskin huomaa. Lukihäiriöön liittyy sitä paitsi myös vahvuuksia: moni tutkimus on näyttänyt, että taiteellisuus ja luovuus ovat yleisempiä ja visuaalinen hahmotuskyky kehittyneempää lukihäiriöisillä kuin muulla väestöllä!

Yksi Lukivauva-hankkeen tavoitteista on kehittää lukihäiriön varhaisia kuntoutuskeinoja. Miten lapsen kielen kehitystä voisi helposti tukea jo vauvaiässä, miten lukihäiriöriskiä pienentää tai ongelmia lieventää jo ennen kuin lukemista ja kirjoittamista opetellaan? Vaikeasta oppimisvaikeudesta kärsivän lapsen vanhempi voi kokea uupumusta ja jopa syyllisyyttä kuullessaan, että taustaltaan neurobiologiseen, perinnölliseen ongelmaankin voi ympäristötekijöillä vaikuttaa. Olisiko pitänyt toimia jotenkin toisin? Olenko aiheuttanut lapselleni oppimisvaikeuden? Lukihäiriötä ei voi lapselleen aiheuttaa! Vanhemman tärkein tehtävä suhteessa lapseensa on olla aivan tavallinen, hyvä vanhempi. Se että vanhempi ryhtyisi jonkinlaiseksi ”personal traineriksi” ja opettajaksi omalle lapselleen johtaisi taatusti enemmän ongelmiin kuin voittoon.

Silti kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että lukihäiriön kuntoutusmahdollisuuksia kannattaa tutkia. Jos kehitystä tuetaan varhain, ongelmia ei välttämättä ikinä synny, ja kaikki voivat päästä helpommalla. Mutta miten sitten toimia? Siitä tiedämme toivottavasti paljon enemmän lähivuosina!

Haluammekin jo nyt kiittää kaikkia niitä ammattilaisia, jotka veivät esitteitämme jakoon työpaikoillensa ja Internetiin. Ja erityiskiitos kaikille lasta odottaville, jotka ottivat esitteen tai jättivät yhteystietonsa! Teidän ansiostanne vauvojen ja lukihäiriön kehityksen tutkimus menee paljon eteenpäin!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s